top of page

UFC analyse: Kamaru Usman vs Colby Covington. Kampen som bør bli årets kjedeligste

Kamaru Usman vs Colby Covington

Kampen som ligger an til å bli årets jevneste og kjedeligste, men absolutt ikke blir det likevel

Statistisk sett skal denne storkampen mellom Kamaru Usman og Colby Covington bli både jevn og kjedelig. Både ferdighetsmessig og statistisk er disse to fighterne ekstremt like. Forskjellen er at en av dem har alt å tape på å ikke vinne denne kampen, nemlig Colby. Colby har slengt med leppa ekstremt mange ganger, og sier gjentatte ganger at Kamaru bare prøver å dukke unna denne kampen. Colby vet han vil gruse Kamaru ned i støvlene, og har klinkende klar i sin tale. En slik tale kan ha en ekstrem fallhøyde.

Når det komme til statistikk er disse fighterne skremmende like. Begge startet sin karriere i 2012, begge har 16 kamper, begge har 15-1 i statistikk, begge har 8 av 15 wins på dommeravgjørelse, begge har slått Rafael Dos Anjos for to kamper siden, begge har slått Demian Maia for tre kamper siden. Den eneste personen som har slått Kamaru Usman har Colby Covington klart å beseire. Den eneste mannen som har slått Colby Covington har Kamaru Usman klart å beseire. Ja statistikken er nesten til å bli skremt av. Disse fighterne er helt like. Stilmessig er dem heller ikke langt ifra hverandre. Vi norske fans har smertelig erfart Kamaru sin bryting da han møtte Emil Meek. Emil har vært langt ifra det eneste bryteofferet til Kamaru Usman. På andre siden av buret står minst en like god bryter i Colby Covington. Men har disse bryteekspertene en tendens til å ende opp på bakken i så store oppgjør?

Colby Covington:

Det er få som slår Conor McGregor på drittsnakking, men denne herremannen må være i samme liga. Dette til tross for at han er mye grovere i ordbruken sin ofte. Colby elsker å slenge med leppa, og dermed blir også fallhøyden hans like stor som kjeften. Han er rett og slett nødt til å vinne denne kampen for å ikke bli gjort til latter. Ikke fordi Kamaru Usman er en dårlig fighter, men fordi Colby er så usannsynlig frekk og selvsikker på å vinne. Det skal sier at Colby har vært mindre frekk den siste tiden. Han var nylig i et intervju hvor han forklarte hvorfor han plutselig begynte å bli så ekstrem på den vokale fronten. Årsaken skal tydeligvis ha vært at UFC vurderte å kutte han ut for et par kamper siden da han ikke hadde nok salgsfaktor. Han begynte derfor å slenge med leppa, og plutselig over natta var han omtalt i de aller fleste medier. Særlig etter en kamp i Brasil hvor han kalte det Brasilianske folk for diverse stygge ord. I begynnelsen var han mer hatet en lik av de aller fleste. Denne trenden har sett ut som har snudd de siste kampen. Har er fortsatt rimelig upopulær hos veldig mange, men er det en ting som alltid fungerer, så er det drittslenging som blir backet opp av gode resultater.

Ferdighetsmessig er det heller ikke mye å diskutere hos Colby. Han er ekstremt god til å diktere kamper slik som han vil ha dem. Spørsmålet er hvordan han presterer når han møter noen som ikke lar han diktere. Etter min mening har han ikke møtt en slik motstander enda. De aller fleste motstanderne han har møtt av høyt kaliber har latt han diktere tempoet fra start til slutt. Får han lov til dette er han uslåelig. Han har en ekstremt lang brytebakgrunn, og er av topp kvalitet når det kommer til bakkearbeid. Når det kommer til ren striking er han ikke den beste i divisjonen. Likevel er striking gamet hans av såpass høy klasse at han kan gjøre motstandere ufokusert og «glemme» litt hvor god han er på bakken. Det er når motstanderen «glemmer» dette at han virkelig kjører på med et ekstra gir og pløyer over folk i clinch og bakkekamp. Det blir spennende å se om han fortsatt klarer å spille på dette i Kamaru kampen, eller om han må endre gameplan. Han har allerede fått prøvd seg mot en av UFCs aller beste bakkekampspesialister nemlig Demian Maia og klarte å bestå den prøven.

Kamaru Usman:

Det Nigerianske marerittet som han selv kaller seg skal nå virkelig få testet seg mot en god bryter. Det skal sier at Kamaru har testet seg mot topp kaliber av brytere før, blant annet Woodley som han valset over uten særlige problemer. Woodley var ekstremt god (noen ganger kjedelig), men ekstremt god når han fikk styre kamper i sitt tempo. Mot Kamaru fikk han ikke lov til dette. Kamaru gikk ut i fra første sekund å dikterte kampen slik han ville ha det. Dette tror jeg absolutt blir nøkkelen til Kamaru i denne kampen også. Vi vet ikke hvordan Colby vil reagere om det ikke er han som får lov til å presse slik som han ønsker. Når det kommer til strikingen føler jeg ikke at Kamaru har noen fordel her. Jeg husker blant annet i kampen mot Emil Meek kampen hvor svak strikingen hans så ut. Det skal riktignok sies at den har sett vesentlig bedre ut de siste kampene, men fortsatt en vei å gå når det kommer til fotarbeid og slagteknikk. Momentum tror jeg blir mye av nøkkelen til Kamaru. Colby har vært sylfrekk mot Kamaru så lenge. Hvis Kamaru plutselig får en knallgod første og andre runde vet man aldri hvordan Colby reagerer. Som en klok bokser en gang sa «fighting er 20% trening og 80% mentalitet når det gjelder». Uansett hvor stor selvtillit man har og hvor kjepphøy man er før en kamp kan dette snu seg på sekunder når man først er i buret. Dette har man sett utallige ganger i alle mulige kampsporter. Et slag eller nedtagning kan endre alt.

Denne kampen spiller mye på hvem som klarer å diktere tempo og press. Det er nettopp det som gjør det så spennende også. Statistisk sett skal denne kampen bli kjedelig, men det tror jeg ikke at den blir. Plutselig får vi se en knockout siden begge respekterer hverandres bakkeferdigheter såpass mye. Det er rart å tenke på at for et par år siden var jeg ikke spesielt interessert i å se noen av disse gutta fighte, men likevel gleder jeg meg som en unge til helgens kamp. Hele UFC kortet ligger an til å bli knallbra, god helg!


Recent Posts
bottom of page