top of page

Når legendene nekter å gi seg!


Når skal nok være nok?

At MMA har mange legender som fortjener sin egen vekt i gull er det ingen tvil om. Legender som har vært med å definere sporten og preget utviklingen på sin måte. Navnene er mange. Kanskje de mest omtalt i nyere tid er navn som Ronda Rousey, Anderson Silva, Chuck Liddell, og Tito Ortiz. Disse personene har vært mye i media i det siste. Nylig gikk de to veteranene Chuck Lidell og Tito Ortiz mot hverandre. Til glede for noen, men kanskje frustrasjon for enda flere.

Både Chuck Liddell og Tito Ortiz er to personen jeg har stor respekt for. Dette er legender som var med på å prege sporten for flere tiår siden. Kanskje burde det også vært det man husket dem for. Isteden velger dem begge å gå en totalt tragisk kamp som ikke gjenspeiler de gode glansdager overhodet. Kanskje aller størst skuffelse var Chuck Liddell. Jeg var skeptisk til denne kampen i lang tid. Den fikk overraskende mye oppmerksomhet til tross for at en hver person med en halv fungerende hjerne visste godt at dette kom til å bli en nokså flau opptreden av begge parter. Da kampen begynte satt jeg med en klump i halsen og tenkte «Vær så snill og la dette se halvveis bra ut». Men den fryktede skuffelsen ble raskt bekreftet. Bare de ti første sekundene av kampen gikk hånda raskt til pannebrasken i et eneste stort sukk. Måten fighterne bevegde seg på så nærmest ut som to pensjonerte kyllinger som leita etter hønsemat. Chuck Liddell med sin noe merkelige guard (som han også hadde i sine glansdager) ble enda tydeligere tegn på at han ikke har sparret mye mot moderne fightere i oppkjøringen til denne kampen. Tito Ortiz som har noe mer ringerfaring de siste årene fra Bellator viste at han var mer opplagt og skarp i fotarbeidet, men på ingen som helst måte imponerende. Man satt igjennom de få minuttene kampen varte og tenkte «vær så snill å la dette ende verdighet» Likevel endte kampen med en brutal knockout for en vimsende uforberedt og utrent Chuck Liddell.

Når man får høre etter kampen at Chuck Liddell ikke er sikker på om han vil legge opp for godt sitter jeg selv igjen med et håp om at han en dag vil ta til fornuft. Han har ingen ting fightgamet å gjøre lenger. Hvert fall ikke som utøver. Som Chael Sonnen sa det så fint når han så treningsvideo av Chuck Liddell: «Jeg har aldri sett noen tape i skyggeboksing før nå».

Men dette innlegget handler ikke bare om Chuck Lidell mot Tito Ortiz. Nylig kom UFC ut med at Anderson Silva skal mot Israel Adesanya. Nok en gammel veteran som ikke er villig til å gi seg enda. Personlig er Anderson Silva en av mine absolutt favorittfightere gjennom tidene. Han var morsom å se på, og ikke minst totalt overlegen. Han knuste all motstand på imponerende vis. Det mest imponerende var hvor lett han gjorde det hver gang. Han ble som regel ikke svett. De siste årene har det derimot ikke gått like bra for hen. Helt siden flausen mot Chris Weidman har Silva både virket umotivert og lite engasjert. Stilen hans blir stadig kontret bedre og bedre av mer moderne fightere. Når han nå skal møte Israel frykter jeg det kan bli rimelig stygt for han. Isral Adesanya er en meget spennende og dyktig ung fighter. Han minner meg på mange måte om Silva i sine glansdager, bare enda raskere og endre flere verktøy i verktøykassa. Dessverre er det slik at Silva burde ha lagt opp for et par kamper siden. Han har tapt flere av sine nylige kamper, og de kampene han har vunnet synes jeg ikke har vært veldig imponerende. Han er vesentlig tregere og vesentlige svakere enn hva han var for bare 5-6 år siden. Det virker ikke som han helt forstår at nok er nok. Legender som han selv bør ikke ødelegge for egen legendehistorie. Er det noen som tør å si til han at nok er nok er tanken jeg sitter igjen med?

Poenget mitt er at det begynner å bli litt for mange legender som ikke klarer å gi seg. Silva, Ortiz, Penn, Liddell osv osv. Bellator er et prakteksempel på dette i disse dager. Det virker som strategien til Bellator det siste året har vært å skvise mest mulig melk ut av gamle kuer. Mesteparten av ganske skuffende kvalitet. Til tross for at jeg elsker Chael Sonnen slenge med leppa før en kamp er det rimelig flaut å se han sloss om dagen. Det er ikke mye ferdigheter som er igjen dessverre. Samme kan sies om mange andre «legender». Kanskje nok er nok. La det yngre storme frem og sette sitt preg på MMA de neste årene.


Recent Posts
bottom of page