top of page

UFC analyse: Romero vs Rockhold

Yoel Romero mot Luke Rockhold finner sted i Perth, Australia for UFC221 Lørdag 10. Februar til en høyt forventet og særdeles spennende kamp om det midlertidige mellomvektsbeltet. Man kan si at dette er en kamp som bærer litt bismak med tanke på hovedkampen på dette kortet egentlig skulle være Luke Rockhold mot nettopp den australske tittelholderen i divisjonen Robert Whittaker. Det siste må sies å være det største tapet for dette kortet både med tanke på Whittakers nasjonalitet, og ikke minst Whittakers voksende status og anerkjennelse i hjemlandet sitt. Dette handler heldigvis ikke om en tittelholder som narrer seg unna kamper og matchuper han ikke er komfortabel med, da det er nylig bekreftet at Whittakers situasjon skyldes dårlig behandling av en stafylokokkinfeksjon i magen, dermed ingen håp om å bli klar i tide. Yoel Romero blir derfor Rockholds motstander i en midlertidlig tittelkamp som avgjør hvem som skal møte Robert Whittaker når han er frisk igjen. Det må samtidig sies å være rettferdig ovenfor Yoel Romero om man tar hans historikk i betraktning, og som samtidig ble offisielt lovt tittelkamp for ett år siden, men dessverre for hans del ebbet tiden ut i en langtidsskadd tittelholder den gang i Michael Bisping. Følgene av dette gjorde at mellomvektklassen fikk en vanskelig situasjon som ble løst med at Yoel Romero fikk en kamp om å bli midlertidig mester mot nettopp dette kortets største uttrekk i Robert Whittaker.

Selv om vi alltid ønsker å se en ekte tittelkamp om å bli udiskutert mester, har heldigvis UFC-kampmakerne funnet den beste og mest rettferdige løsningen for å redde kortet i størst grad for oss fans generelt. Dette er en kamp mellom to av divisjonens desidert beste fightere, og ikke minst er denne matchupen ekstremt spennende og morsom, og kan sies å være en godbit vi hadde ønsket oss å se uansett.

Disse to er først og fremst ekstremt uforutsigbare som følge av ferdighetene og hva slags teknikker disse gutta både besitter og er spesialiserte i, det er det som gjør denne kampen ekstra spennende da det egentlig på forhånd er umulig å si både hvem som vinner og hvordan. En ting må i hvertfall bli konkludert med, motivasjonen er høy for begge da Romero i prinsippet får enda en tittelsjanse etter å ha tapt sin forrige mot Whittaker, samtidig som Rockhold er på god vei mot å ta tilbake et beltet han tidligere har holdt.

Yoel Romero: I Yoel Romero har man et fysisk vidunder som ved første øyekast ser ut som er blitt designa og nærmest lagd for å drive med dette. En fantastisk fristilbryter noe som er symbolisert i hvor dekorert denne mannen er, vi snakker om en som har sanket medaljer i samtlige både av amerikanske mesterskap og verdensmesterskap han har deltatt i, og han har til og med et OL-sølv i denne grenen. I buret har vi også sett hvor god han er, og ikke minst brytingen hans bli utøvd gjennom fantastiske nedtakninger, hvor komfortabel han er i klinsjene, og ikke minst i forhold til å holde motstandere nede. Dette kombinert med en kraftig og uortodoks striking, en lynhurtig mann som samtidig virker umulig å holde nede for andre gjør dette til en ekstremt fyktet fighter for hele divisjonen. Når striking her nevnes må det sies at Yoel Romero ikke er noen typisk standup-striker som vi vanligvis ser av i feks Connor Mcgregor. Romero har en stil og en mixup inne i buret som er så vanskelig å lese og tolke at vi stadig ser han overraske mange og som ofte ender med en knockdown eller knockout. Eksemplene på disse er mange, at han har veldig tunge never er en ting, men et tydelig eksempel på den uortodokse strikingen til Romero er det venstre kneet hans som vi har sett han komme flyvende med flere ganger. Timingen hans på dette gjør han livsfarlig, det er rett og slett ikke mange som er i stand til å skyte opp seg selv på den måten han gjør det, og samtidig treffe så presist og bra. Ser vi av kampen hans senhøsten 2016 mot denne divisjonens tidligere tittelholder Chris Weidman blir dette godt eskemplifisert, hvordan han faker et takedown som senker Weidman ned, før han så som nevnt skyter opp seg selv og treffer perfekt med kneet i hodet på Weidman, for deretter å vende lynhurtig om og ground and pounde Weidman ut av kampen. Nevnte tidligere knockdowns, og dette er også en nøkkelfaktor for Yoel Romero, for dersom du blir slått ned, så er han så og si så fullstendig over deg at det virker som det ikke er noen vei tilbake for den som går ned (ikke til nå hvertfall). Allikevel tror jeg ikke dette blir utslagsgivende i denne kampen.

Luke Rockhold: Rockhold er en fighter mange trodde kanskje var på vei ut av det både med tanke på tapet hans mot Bisping hvor han mistet beltet, etterfulgt av en stadig eskalerende modellkarriere som inneholder både det ene og det andre store klesmerket. Mange lurte derfor på hvor motivasjonen hans var. Men tiden har vist at Rockhold elsker fighting noe han har sagt gjentatte ganger det siste halvannet året, og ikke minst blir tittelen i mellomvekt nevnt konstant.

Yoel skal få det knall tøft mot Luke Rockhold. En mann som jeg føler fortsatt er undervurdert på alle sportens områder både grapplingmessig, bryting og i tillegg får heller ikke strikingen hans den anerkjennelsen den fortjener. Et fantastisk kickgame kombinert med et veldig legitimt svartbeltet i brasiliansk jiu-jitsu, i tillegg til å være stor for divisjonen gjør at Rockhold har et fantastisk skillset og er en av de ypperste i en divisjon som allerede er fylt til randen av kvalitet.

For en mann som til daglig trener med karer som Cain Velasquez og Daniel Cormier på The American Kickboxing Academy er ikke Yoel Romero noe mer skremmende enn at dette skal være hverdagskost for Luke Rockhold. Det er ikke ofte man ser fightere tappe ut for slag, men med Luke Rockhold har dette skjedd flere ganger, og grunnen er at så bra er toppgamet hans. Ingen i UFC er i nærheten av å ha noe lignende dette, og havner man på undersiden av Rockhold enten om du gir han ryggen din eller han er rett på deg, så er han helt i særklasse på denne delen av gamet. Rockholds første tittelkamp i UFC mot tidligere nevnte i denne artikkelen Chris Weidman, som den gang var tittelholder, kom dette særlig frem. Weidman som selv er en verdensklassegrappler så virkelig ut som en junior når Rockhold kom på toppen av han, og mange ble sjokkerte da de forventet at Weidman skulle fint komme seg ut, men det er som nevnt virkelig så bra toppgamet hans er.

Skal vi nå velge et utfall av denne kampen, blir det som jeg nevnte i innledningen veldig vanskelig å plukke en vinner og vinnermetode. Det nevnes flere potensielle nøkkelmomenter, men ser samtidig ikke denne fighten bli avsluttet innen fem runder. Grunnen er flere, dette er to tålmodige fightere som begge bruker tiden til å lese og studere motstanderne sine for å vente på the kill. Selv om Rockhold er en fantastisk grappler og tatt i betraktning hva jeg nevner om toppgame, så har samtidig Yoel Romero til nå vært umulig å holde nede. Det siste er et godt eksempel på hvorfor det er vanskelig å si utfall, da begge har spesialiteter som nøytraliserer den andres spesialiteter. Skal vi fastslå et resultat vil jeg gå for at Rockhold tar seieren på dommeravgjørelse med tanke på at skillsettet hans er større enn Romero sitt.


Recent Posts
bottom of page