top of page

Nei, Usman var ikke feig!


Sånn plutselig over natten var det ekstremt mange som ble MMA-eksperter som følge av Emil Meek sitt tap mot Kamaru Usman. Utsagn som "Kamaru var feig" "Emil var overlegen stående" "Emil må jobbe med groundgamet sitt" er bare noen av mange dumme kommentarer som popper opp rundt omkring på sosiale medier. Så la meg oppklare et par ting.

Kamaru Usman var feig: Nei, han var ikke feig. Han var smart. Det er 1000 fightere som har hatt lignende taktikker før. Khabib som er en av de mest populære fighterne i UFC for tiden har bygd seg opp en karriere på nøyaktig samme taktikk. Grinde på motstander i 3 eller 5 runder til han vinner på poeng. Særlig hvis han møter noen som er utfordrende stående. Det er mange som mener Usman burde turt å stå oppreist mot Meek, men hvorfor skal han det når han er overlegen på bakken? Det kalles å være smart, ikke feig. I MMA kan alt skje, og det veit Usman. Derfor tar han ingen sjanser mot Meek stående.

Emil Meek var overlegen stående: Nei, han var ikke overlegen stående. Han hadde riktignok et par gode slag (særlig spinning elbow) som var pen å se på. Det folk glemmer er at Emil gjentatte ganger ble tatt ned på bakken. Mange av gangene skyldtes det at Emil la alt for mye kraft i slagene og kom for mye frempå. Det ble derfor lett for Usman å kontre med en takedown. Bedre fotarbeid hadde også stoppet flere av takedownsa til Usman. Så når folk sier at Emil var best stående er jeg dypt uenig. Stående handler ikke bare om å utdele mest slag, men også passe seg for takedowns og annen kontring. Dette var ikke Meek god nok på.

Emil må jobbe med groundgamet sitt: Groundgamet var ikke Meek sitt problem denne kampen. Det var å forsvare seg mot takedowns. Når han hadde Usman oppå seg klarte han veldig godt å nøytralisere det Usman prøvde på. Dette kaller jeg godt groundgame, ikke dårlig. Er det en ting jeg ble imponert over så var det nettopp groundgamet til Meek. Usman var aldri noen stor trussel fra toppen. Man kan diskutere om Meek kunne ha kontret/reversere noe av groundgamet, men da snakker man groundgame på meget høyt nivå hvis man skal reversere det Usman gjorde på bakken. Usman har drevet med bryting i mange år.

Da fikk vi oppklart et par ting. Det skal til slutt sies at Emil gjorde en akseptabel kamp mot en god og smart motstander. At kampen var kjedelig er vi alle enig i. Til og med samtlige i publikum var vel enige i det.


Recent Posts
bottom of page